Παπαδοπούλου Έλενα – Ιβαν – Συμμετοχή 17

Παπαδοπούλου Έλενα – Ιβαν – Συμμετοχή 17

Παπαδοπούλου Έλενα - Ιβαν

Ο Λευκός Πύργος επιλέχθηκε γιατί είναι αναμφισβήτητα το καθεαυτού σύμβολο της πόλης μας. Παραπέμπει εδώ, απ’ όποια γωνιά της γης και εάν εθεαθεί.

Είναι σχεδιασμένος ελεύθερα και έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία, προσδίδοντας έτσι το καλλιτεχνικό ύφος και ταυτότητα της πόλης μας (ελεύθερα) σε συνάρτηση των ανοικτών δεδομένων της πλατφόρμας (ελεύθερα), μα και με μια πινελιά των “καιρών”, της τεχνολογίας δηλαδή (ψηφιακή επεξεργασία που υπεστει μα και open βάση δεδομένων μέσω διαδικτύου), χωρίς όμως να παραμένει στα παλιά δεδομένα των ντεμοντέ πια, αυστηρών και απρόσωπων «μηχανογραφημένων» λογοτύπων.

Χέρι. Το χέρι που έχει διακριτικά τοποθετηθεί στην σκιά του Λευκού Πύργου ώστε να μην ενοχλεί αλλά να δένει και να ξαφνιάζει, αποτελεί το κλειδί αλλά και τον σύνδεσμο μεταξύ πόλης και της πλατφόρμας συλλογής υπηρεσιών. Το χεράκι χρησιμοποιείται θέλοντας να απεικονίσει αλλά και προτρέποντας σε: Τεχνολογία, επικοινωνία, ενημέρωση, αναζήτηση, αφή, «κάνω κλικ»… Όλα ξεκινούν με αυτή την κίνηση. Την κίνηση του «κάνω κλικ». Η εποχή της τεχνολογίας και πάλι συναντάται που όμως «δένει» με το καλλιτεχνικό και παλιό μελαγχολικό υπόβαθρο της Θεσσαλονίκης.

To open – λέξη σήμα κατατεθέν, αλλα και το «τελεία org», έγινε καλλιγραφικό, γραμμένο στο χέρι, ώστε να μην υπάρχει παρόμοια γραμματοσειρά, προσδίδοντας με αυτόν τον τρόπο την μοναδικότητα του OpenThessaloniki. Το «Thessaloniki», είναι γραμμένο στην «Book Antiqua» γραμματοσειρά, η οποία από μόνη της είναι σοβαρή και κιμπάρικη παραπέμποντας φυσικά και στον ανάλογο συσχετισμό.

Τέλος το παραλληλόγραμμο πλαισιώνει το λογότυπο αισθητικά δένοντας μάλιστα και τα χρώματα μεταξύ τους.

Για χρώματα τέλος, έχουν επιλεγεί το στιλάτο και διαχρονικό μαύρο με το μοντέρνο «αποχρώσεις του κυανού προς πράσινο», (ποσοστά χρωμάτων αναλυτικά δίδονται στο γραμμικό αρχείο), θέλοντας αυτό να παραπέμψει πέρα από τα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου και την Φύση του Χορτιάτη, στην τεχνολογία (οι αποχρώσεις πηγάζουν από το μπλε και αυτή συμβολίζετε ως συνήθως με μπλε χρώμα) αλλά και στο πάντρεμα του παραδοσιακού καλλιτεχνικού ύφους με ένα μοντέρνο στυλ.