Σε αυτήν τη σελίδα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα projects μας.
Ιστορίες Χρήστη (User Stories) για την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης (v2.0)
Αστικό Πείραμα!
Οι ιστορίες χρήστη (user stories) είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε στην ανάπτυξη λογισμικού με χρήση ευέλικτων μεθοδολογιών (agile methodologies). Είναι ένας απλός τρόπος περιγραφής απαιτήσεων από τον τελικό χρήστη της εφαρμογής σε φυσική γλώσσα που ακολουθεί το εξής τρίπτυχο:
Σαν [ΡΟΛΟΣ]
Θα ήθελα [ΑΝΑΓΚΗ]
Ώστε [ΩΦΕΛΙΜΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ]
Ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://bio.link/userstoriesskg μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας ιστορίες χρήστη για την πόλη μας.
Το πρωτότυπο που βλέπετε ακολουθώντας το παραπάνω link, φτιάχθηκε σε περίπου 3 ώρες αξιοποιώντας τις τεχνολογίες: Google Forms, Google Spreadsheets και την πλατφόρμα bio.link. Όλα τα παραπάνω εργαλεία προσφέρονται δωρεάν.
Πως το χρησιμοποιώ;
Από την κεντρική οθόνη επιλέγετε τον Δήμο για τον οποίο θέλετε να υποβάλετε μια πρόταση:
Στην συνέχεια συμπληρώνεται την φόρμα που εμφανίζεται στην οθόνη σας:
Έχετε τελειώσει! Μπορείτε να δείτε συγκεντρωτικά τα αιτήματα των πολιτών ανά Δήμο σε αυτόν τον σύνδεσμο.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
- Η κατάθεση ενός αιτήματος είναι ανώνυμη. Δεν θα σας ζητηθεί κανενός είδους προσωπικό δεδομένο, ούτε καν διεύθυνση e-mail.
- Τα αιτήματα που καταθέτετε είναι διαθέσιμα δημόσια μέσω αυτού του συνδέσμου. Ως εκ τούτου πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με τα στοιχεία που δημοσιοποιείται καθώς καθίστανται δημόσια διαθέσιμα. Επίσης παρακαλούμε για την επικοδομητική σας κριτική. Θα ήταν λυπηρό να αναγκαστούμε να κατεβάσουμε την υπηρεσία επειδή κάποιοι χρήστες κατέθεσαν προτάσεις που περιείχαν άσεμνη φρασεολογία, υβρείς ή προσβλητικό περιεχόμενο.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συμμετοχή!
Β. Πρόληψη πυρκαγιών 2022
Από πέρσι που είχαμε την μεγάλη καταστροφή με τις πυρκαγιές στην Εύβοια, αναρωτηθήκαμε αν θα μπορούσε ένα ψηφιακό εργαλείο να βοηθήσει στην πρόληψη με την εθελοντική συμμετοχή των πολιτών. Παρακολουθήσαμε την ανακοίνωση της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου…
… από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και σκεφθήκαμε ότι η ενημέρωση της πυροσβεστικής, όχι τόσο για τις ενεργές εστίες φωτιάς αλλά περισσότερο για συμβάντα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρκαγιά, θα μπορούσε να γίνει εύκολα με μια online φόρμα επικοινωνίας. Δημιουργήσαμε λοιπόν την παρακάτω ανώνυμη φόρμα:
η οποία συλλέγει τις αναφορές σε αυτό το δημόσια διαθέσιμο Google Spreadsheet. Για ακόμη μεγαλύτερη διάχυση της πληροφορίας, η αναφορά δημοσιεύεται στο Twitter με την χρήση των tags #πυρκαγιά και #πυρκαγιές που παρατηρήσαμε ότι η πυροσβεστική υπηρεσία χρησιμοποιεί επίσης στον δικό της λογαριασμό Twitter.
Η διαδικασία ενημέρωσης του Google Spreadsheet και του Twitter είναι πλήρως αυτοματοποιημένη.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα δύο παραπάνω twits δεν αποτελούν πραγματικά συμβάντα αλλά δείγμα του πως θα εμφανιστεί μια αναφορά στην παραπάνω φόρμα.