Τα Wikidata έγιναν κι όλας 2 ετών! Με αφορμή αυτό το γεγονός θα μαζευτούμε την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα για να μας εξηγήσει ο Κωνσταντίνος Σταμπουλής, διαχειριστής της Wikipedia και μέλος του Wikimedia User Group Greece, πράγματα για τα Wikidata που δεν ξέραμε.
Για να δούμε τώρα: Wikipedia ξέρω, Wikiversity ξέρω, Wiktionary ξέρω. Αλλά τι είναι τα Wikidata; Και όχι μόνο αυτό, γίνονται και δύο ετών. Νομίζω ότι ζαλίστηκα.
Ας τα βάλουμε σε σειρά λοιπόν. Η Wikipedia είναι η μεγαλύτερη crowdsource διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια του κόσμου. Και είναι ήδη 13 ετών. Είναι ένα από τα project της Wikimedia, στην οποία ανήκουν και άλλα γνωστά εγχειρήματα, όπως τα Wikivoyage, Wikisource, Wikiversity, Wiktionany και άλλα. Ως εδώ καλά.
Και τα Wikidata τι είναι;
Τα Wikidata είναι μια ελεύθερη διασυνδεδεμένη βάση δεδομένων που μπορεί να διαβαστεί και να τροποποιηθεί τόσο από ανθρώπους όσο και από μηχανές. Ουσιαστικά τα Wikidata είναι μια κεντρική αποθήκη δομημένων δεδομένων της Wikimedia. Τα περιεχόμενα των Wikidata είναι διαθέσιμα με ελεύθερη άδεια, μπορούν να εξαχθούν χρησιμοποιώντας στάνταρ πρότυπα, και να διασυνδεθούν με άλλα σύνολα δεδομένων στο διαδίκτυο.
Ωραία το κατάλαβα, είναι μια βάση δεδομένων. Και τι δεδομένα περιέχει;
Τα δεδομένα αφορούν τόσο ποσοτικές όσο και ποιοτικές πληροφορίες. Αν μιλάμε δηλαδή για μια χώρα, οι πληροφορίες που καταχωρούνται στα Wikidata έχουν να κάνουν με πληθυσμό, σημαία, χρονολογίες, πρωτεύουσα, γείτονες χώρες, ήπειρο, ένωση χωρών που ανήκει, πρωθυπουργό, νόμισμα και πολλά άλλα. Όλα αυτά αποτελούν δεδομένα που ενίοτε μεταβάλλονται. Δεν είναι λοιπόν μια ωραία ιδέα όλα αυτά να καταγράφονται μία φορά και να μπορούν όλα τα site της Wikimedia να τα αντλούν ταυτόχρονα;
Επομένως το θέμα λειτουργεί ως εξής: όταν γράφεται ένα λήμμα σε μια τοπική Wikipedia, τότε ο συγγραφέας του λήμματος αντί να ανατρέξει σε άλλες Wikipedia άλλων χωρών ή να χάνεται ψάχνοντας στο ίντερνετ, ανατρέχει στα Wikidata και συνδέει την πληροφορία που τον ενδιαφέρει με αυτά. Έτσι επιτυγχάνεται η ομοιομορφία και η αυτόματη επικαιροποίηση μίας πληροφορίας σε όλα τα site της Wikimedia.
Και πώς λειτουργούν τα Wikidata;
Αντί για άρθρα, τα Wikidata αποτελούνται από αντικείμενα. Τα αντικείμενα χρησιμοποιούνται για να αναπαραστήσουν όλα τα πράγματα της ανθρώπινης γνώσης. Κάθε αντικείμενο έχει ένα μοναδικό αναγνωριστικό και την δική του σελίδα στα Wikidata. Οι σελίδες αυτές είναι το σημείο όπου όλα τα δεδομένα για κάθε αντικείμενο προστίθενται, τροποποιούνται και συντηρούνται, συμπεριλαμβανομένων και των συνδέσμων σε άλλα project sites της Wikimedia.
Αυτό σημαίνει ότι κατά την καταγραφή και τη συλλογή δεδομένων στην Wikipedia, κάθε εγκυκλοπαιδική εγγραφή μπορεί να συνδεθεί σε ένα αντικείμενο των Wikidata, το οποίο με την σειρά του συνδέεται με κάθε άλλη σελίδα που είναι σχετική με αυτό το λήμμα σε κάθε άλλο project της Wikimedia. Η σελίδα του κάθε αντικειμένου περιέχει επιπλέον μια λίστα από καταστάσεις δεδομένων με στοιχεία σχετικά με το εγκυκλοπαιδικό λήμμα.
Τα κατάλαβες όλα;
Μάλλον όχι όλα…
Μην σκας. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε καλέσει τον Κωνσταντίνο Σταμπουλή. Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος; Είναι το geraki της Βικιπαίδειας, ο δέκατος εγγεγραμμένος χρήστης σε αυτή και σίγουρα ο παλιότερος που εξακολουθεί να είναι ενεργός. Είναι διαχειριστής και γραφειοκράτης, δηλαδή ένας από τους «oδοκαθαριστές» ή «επιστάτες» της Βικιπαίδειας. Και επιπλέον είναι μέλος του Wikimedia User Group Greece.
Και θα μας τα εξηγήσει όλα! Και για τα Wikidata, και για την Wikipedia και για ό,τι άλλο τον ρωτήσουμε. Οπότε πάρε το laptop σου και έλα, για να δούμε μαζί στην πράξη όλα αυτά τα ωραία πράγματα. Το σεμινάριο είναι δωρεάν και ανοιχτό για όλους.
Θέμα Σεμιναρίου:
Wikidata: Ας μάθουμε την δύναμη των δεδομένων της Wikipedia λίγο καλύτερα.
Πότε:
Πέμπτη 27/11/2014, 19:00
Που:
Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. Εθνικής Αντιστάσεως 16, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Σε συνεργασία:
με την Μονάδα Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ του Α.Π.Θ.